zondag 19 april 2020

Zwerflust


We draaien rondjes rond onze eigen as, omdat we geen doel meer hebben. Geen werkplek om naartoe te hollen, geen zeven winkels meer af voor die ene broek of trui, of het boek dat we dringend nodig denken te hebben. We zijn blijkbaar niet gemaakt om stil te staan. En toch botsen we nu de hele tijd tegen grenzen aan, letterlijk en figuurlijk. We gaan op eten uit, maar beperken dat tot één persoon en maximaal één keer per week. Voor de rest benutten we de korte keten: de buurderij uit de buurt, de geitenboerderij, de bakker om de hoek, de slager in de straat. En het lokale tuinbedrijf levert nog steeds aan huis.



En toch hebben we zwerflust. We zwerven tussen doelmatigheden door wat doelloos door het huis, trekken de koelkast open terwijl we niet echt honger hebben, op zoek naar troost, onder eender welke vorm. Vandaar dat ik de massale trek naar containerparken en tuincentra wel kan begrijpen. Al zou ik er zelf nooit voor in de rij gaan staan. We fietsen wel naar de bakker: over idyllische boerenwegels, bruggen en dan via een nooit eerder ontdekt pad voelen we ons bevrijd en nergens bedreigd. We keren terug en volgen een ander pad, dat een walhalla aan natuurpracht laat zien. Nooit eerder gezien, nooit eerder ontdekt, want daar zoeven wij meestal met de auto langs en dan zie je veel minder. We ontdekken een bankje, waar we niet op gaan zitten, maar we smeden wel plannen. Als we weer uit ons kot mogen, dan gaan we via de bakker naar deze mooie plek en eten we de broodjes meteen daar op.



Na het middageten strijkt ieder op zijn eigen plekje neer: echtgenoot trekt naar zijn kamer boven op zolder voor wat muziek, zoon nestelt zich in de huiskamer voor een spelletje, dochter wijdt zich in haar kamer aan haar eindwerk en ik vlij me achter mijn bureau voor mijn pc. De proefdruk van een artikel over Goetghebuer dwarrelt mijn mailbox binnen. Het ziet er fantastisch uit en ik zit te glimmen van voorpret. Echtgenoot las de inleiding van mijn thesis na en we overlopen alle punten die hij heeft aangeduid. Hij leest grondig en omdat hij minder in het onderzoek zit, kan hij meteen de plekken aanduiden waar iets nog niet heel duidelijk is. Niet is zo moeilijk als eigen werk redigeren. Ik verdiep me verder in de literatuurstudie en moet opletten om niet weer te verdwalen in lonkende zijpaden. Ik leg een schriftje aan met insteken die ik later nog een keer kan uitpluizen. Op de tafel in de huiskamer ligt een puzzel in wording. Wie er voorbij loopt, probeert een paar stukjes te leggen. Het is de puzzel van het prachtige panorama van Gent uit 1534, dat in het STAM wordt bewaard en nu in de grote Van Eyck expo te zien was. Een mooi detail is dat dit schilderij uit de collectie komt van niemand minder dan Pierre-Jacques Goetghebuer.


Doelloos zwerven leidt tot nieuwe werelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De draaglijke donkerte van ons bestaan

Onze rek wordt op de proef gesteld, ik voel het aan veel dingen. De tweede lockdown is nog lang niet teneinde en wat daarna komt, is v...